Home > Massages > Hamam behandeling
Hamam behandeling (met zeepmassage)
Herkomst
Letterlijk betekent 'hamam': een warme
plek waar water in overvloed stroomt.
De voorlopers van de hamam zijn de
Romeinse en Griekse baden. De islamitische veroveraars van Egypte,
Syrië en Mesopotamië waren erg gecharmeerd van het gebruik.
Ze hielden de oude badcultuur in ere en bouwden daarnaast nieuwe
badhuizen.
De eerste islamitische badhuizen, in de 7e eeuw, waren kleiner dan de Romeinse baden, ze kregen daardoor de bijnaam muizenbadhuis. De bouw van de latere hamam el-Brûriyi
in Damascus werd veel groter aangepakt in het jaar 1171. De vele
nissen, zijruimten en koepels geven aan dat de islamisering van de
badhuiscultuur tegen die tijd ver ontwikkeld was.
Als gevolg van de uitbreiding van het Ottomaanse Rijk, vanaf de 16e eeuw, ondergaat de architectuur van het badhuis in vrijwel het hele Midden Oosten een sterk Ottomaanse invloed: de gebouwen worden monumentaler, de hoeveelheid decoraties nemen toe en het middelste badlokaal wordt steeds groter en wordt
voorzien van een verwarmde buiksteen. De baden van het niet overheerste Marokko ondergaan deze invloed niet, zodat de hedendaagse badhuizen daar nog steeds grote overeenkomsten vertonen met de veertiende eeuwse paleisbaden van het Alhambra in Andalusië.
Voor diepte-reiniging en weldadige verzorging van het lichaam brengen mannen en vrouwen iedere week een aantal uren door in het badhuis. In Nederland is er een groeiende behoefte aan een moderne hamam-cultuur, waarbij de eeuwenoude hamamtradities samensmelten met westerse technieken. Er zijn dan ook steeds meer kuuroorden waar je een hammambehandeling kan ondergaan en anders moet je het zeker een keer gaan doen, als je in Turkije op vakantie bent.
Baden is niet alleen heel gezond, maar is ook erg plezierig en gezellig.
Techniek
Je huid heeft regelmatig behoefte aan
extra aandacht, vooral na een periode van stress en drukte. Bij deze
behandeling wordt je huid eerst weldadige gewassen, vervolgens een
grondige scrubbeurt gegeven en als afsluiting een bijzondere
zeepmassage.
Voordat de behandeling kan beginnen,
neem je plaats in een stoomcabine of sauna. De stoom zorgt ervoor dat
de poriën van de huid open gaan staan, waardoor vuil en talg
eenvoudig te verwijderen zijn. Nadat je ongeveer vijf minuten gebruik
hebt gemaakt van het stoombad, ga je op een verwarmde marmeren plaat
liggen. Je lichaam is afgedekt met een handdoek of katoenen doek en
het ritueel kan beginnen.
De masseur scrubt eerst de voorkant van je lichaam met een fijne scrubhandschoen. Je wordt overgoten met warm water. Vervolgens krijgt de achterkant van je lichaam een scrubbeurt. Gevoelige delen van je lichaam, zoals het decolleté, slaat de masseur meestal over, om eventuele irritaties van de huid te voorkomen.
Na het scrubben begint het zeep-ritueel, gevolgd door een massage. De speciale olijvenzeep, die in een daarvoor bestemde zeepzak zit, geeft in combinatie met water en lucht een grote hoeveelheid zeepbellen af. De masseur knijpt de zak boven je lichaam uit, waardoor een verneveling van zeep ontstaat. Je ligt als het ware onder een deken van zeep. De masseur zeept je lichaam met de handen in. Door lange halen en zachte knedingen met een subtiele drukpuntmassage af te wisselen, is de zeepmassage erg ontspannend. Ook bij het zeepritueel worden zowel de voor- als achterzijde behandeld.
Effect
Deze mooie manier van baden zorgt voor een diepe reiniging van het lichaam en een ontspannen geest. Bij een hamam kom je om te baden en je lichaam en poriën diep te reinigen.
Specifiek product
Deze behandeling kan niet zomaar overal worden uitgevoerd, want voor een complete behandeling is echt een Hamam nodig. Je hebt namelijk een sauna of stoom-cabine nodig, een stoombad en een verwarmde marmeren plaat, die je helemaal alleen in een Hamam kan vinden.
Verder heb je een stoffen zeepzak nodig om schuim mee te maken. Het schuim wordt gemaakt van olijvenzeep. Deze zeep is speciaal voor de zeepmassage, omdat het heel goed schuimt. Het moet namelijk een hele dikke zeeplaag van gemaakt kunnen worden, omdat het dan echt als een warme deken aanvoelt.